Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-ПОЛЕЗНОТО

latest

Повече от 1200 кукери участваха в "Старци в Турия"

Над 1200 кукери участваха в „Старци в Турия” Близо 1200 кукери и маскарадни артисти удивиха стотиците гости на село Турия по време на Национ...
Над 1200 кукери участваха в „Старци в Турия”

Близо 1200 кукери и маскарадни артисти удивиха стотиците гости на село Турия по време на Националният фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия” 2023. Общо 31 кукерски състава от цялата страна прогониха злото и пожелаха здраве и берекет на всички.

“Да отворим сърцата си за добрини и благи вести да носим и получаваме! Що е добро, в нашата община да дойде! Що е традиция, векове да пребъде!”, нарече кметът на Павел баня Иса Бесоолу.

Специалната (парична) награда на градоначалника получиха кукерите от Широка лъка. Наградата „Иван Загоров” отиде при кукерския състав от град Калофер. Бе връчена и награда за цялостно представяне – първо, второ и трето място. Първо място заеха две кукерски групи – тези от гр. Ямбол и от село Расник (общ. Перник). Второто място си разделиха групите от с. Вресово (общ. Руен), с. Шейново (общ. Казанлък) и село Домлян (общ. Карлово). Третото си поделиха групите от – с. Дунавци (общ. Казанлък), с. Чарда (общ. Стралджа) и с. Каравелово (общ. Карлово). Награди за автентични маски, костюми и персонажи – първо, второ и трето място, получиха групите от: първо – с. Веселиново (общ. Шумен) и с. Веселиново (общ. Тунджа). Второ – с. Каменово (общ. Бургас), с. Калчево (общ. Тунджа) и с. Зимница (общ. Тунджа); Трето – с. Церетелево (общ. Съединение).

„Чудомирова награда” отиде при кукерите от с. Дъбене (общ. Карлово).

По време на тазгодишния национален фестивал „Старци в Турия”, в продължение на няколко часа, кукерите дефилираха пред събралата се публика и всеки представи характерните за региона, от който пристига, кукерски игри и маски. Целта бе да се представи в цялата й пъстрота маскарадната традиция в България, свързана със зимните и пролетни празници, да се популяризира тази традиция и да продължи предаването й от поколение на поколение.


Снимки: Община Павел баня


No comments

Реклама

Заснемане на кукери