Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-ПОЛЕЗНОТО

latest

За нас - Kukeri.netКукерите, наричани още чауши, бабугери, станчинари, дервиши, старци, сурати, баба̀ри, бабри, сурова̀ри, калогерос, джумали, кьопек бей или джамалари, са карнавален маскарад в Югоизточна Европа. Обикновено се провежда в началото на Великия пост, най-често на Сирни понеделник, но в някои райони, като Западна България, това може да става и между Коледа и Богоявление по време на мръсните дни.Кукерите прогонват всичко лошо от къщите на хората. 

СУРВА е широко разпространен празник в България, който се празнува през зимата, между Коледа (която се празнува у нас на 25 декември) и Богоявление или през февруари, преди Великите пости. Кукер - неговите незаменими атрибути са големи и малки камбани (между другото, рекордьорите могат да тежат до 70 кг), дървени саби, боядисани в червено, ритуални маски с рога и костюми от животинска кожа. Под мелодичния меден звън кукерите танцуват, наричайки земята добра реколта и благославяйки брака между Майката Земя и Небето. Колективи за фолклорни фестивали се събират от цялата страна, има дори цигански кукери (в България традиционно има голяма циганска диаспора). Колкото по-висок е статусът на празника, толкова по-богати са дрехите - повече шапки, по-дълга козина. Те започват да се подготвят предварително, защото шиенето на костюм не е бърз и не евтин бизнес. Един комплект от 20 камбани ще струва 1000 евро. Социалните, половите, културните различия престават да съществуват. Под маската всички са равни: служители и работници, жени и деца. „След като чуеш звука на камбаните, нищо няма да те спре – независимо колко си болен, беден или безгрижен“, казва Людмил, трето поколение готвач и занаятчия. Дори комунистическият режим не успя да наруши ритуала, вкоренен в дълбините на вековете.

В България се провеждат редица кукерски фестивали, като един от най-големите, който е и международен, това е Surva / Сурва - Перник.

Сурва Перник 

Приблизително 10000 кукери от над 100 маскарадни групи взимат участие на тридневното фестивално шествие, което се провежда именно в град Перник. На събитието  ще видите участници от всички етнографски райони на България, както и международни представители от Европа, Африка и Азия. Учасниците идват на състезанието за емоцията, за веселбата и признанието, че са участвали в този престижен Международен фестивал, а гостите от цялата страна да споделят емоцията и магията от игрите, да докоснат и видят маските на живо, и да си пожелаят здраве и късмет. Тук ще усетите съхранената маскарадна традиция в Пернишко. В дните на Сурва 2023, в изложбените зали на града, ще имате възможност да разгледате изключително интересни произведения на изкуството. На специално построените базари в центъра на града ще можете да си закупите  оригинални сувенири за спомен. No comments

Реклама

Заснемане на кукери