Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-ПОЛЕЗНОТО

latest

Предстои Национален фестинал "Старци в Турия" в Павел баня

Павел баня се стяга за Националния фестивал “СТАРЦИ В ТУРИЯ” На 25 март (събота) в село Турия ще се проведе Националният фестивал на маскара...



Павел баня се стяга за Националния фестивал “СТАРЦИ В ТУРИЯ”

На 25 март (събота) в село Турия ще се проведе Националният фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия”. Подготовката за ежегодния празник в Кметството в селото и в Община Павел баня вече започна, а желаещи се оказва, че не липсват. Традиционно във фестивала се включват кукерски състави от цялата страна, които в продължение на няколко часа дефилират пред събралата се публика и всеки представя характерните за региона, от който пристига, кукерски игри и маски. Целта е да се представи в цялата й пъстрота маскарадната традиция в България, свързана със зимните и пролетни празници, да се популяризира тази традиция и да продължи предаването й от поколение на поколение.

В „Старци в Турия” могат да участват групи от цялата страната, представящи маскарадната традиция на своя регион. Времето, за което всяка група ще има възможност да се представи, е 10 минути, като специално жури ще даде своята оценка. Националният фестивал има конкурсен характер, като сред категориите за номинации са: награда на кмета на Павел баня Иса Бесоолу, награда „Иван Загоров”, награда за цялостно представяне – първо, второ и трето място, награди за автентични маски, костюми и персонажи – първо, второ и трето място, “Чудомирова награда” за най-атрактивен и жизнерадостен състав.



За участие в „Старци в Турия” кукерските групи не заплащат такса участия. На всеки участник бива осигурена пакетирана храна.

Крайният срок за записване на желаещите да участват в Националния фестивал в с. Турия е 07.03.2023 г. , ако ще искат да им се резервира нощувка, и 19.03.2023 г. за тези, които няма да нощуват в общината. Заявите за участие се подават на адрес: гр. Павел баня (общ. Павел баня) ул. „Освобождение” 15; е-mail: mayor@pavelbanya.bg или obrz.pbania@abv.bg;  тел.: +359 888 661 120 – Таня Иванова – ръководител ОИДС.


По традиция „Старци в Турия“ слага край на кукерските игри в страната. Маскарадните игри са част от “Чудомировите празници”, които се провеждат в подбалканското село Турия, прочуто с розите, минералните води и като родно място на писателя Чудомир. Фестивалът показва културното наследство, свързано с маскарадните игри в бита на българите, и се състои на площада в село Турия, община Павел баня. 




No comments

Реклама

Заснемане на кукери