Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-ПОЛЕЗНОТО

latest

Кукерски карнавал "Раздрънкване" се състоя в село Елешница

Състоя се  Кукерски карнавал "Раздрънкване" в село Елешница. Лошото време не попречи на десетки участници да излязат на площада на...Състоя се Кукерски карнавал "Раздрънкване" в село Елешница. Лошото време не попречи на десетки участници да излязат на площада на село Елешница и да раздрънкат клопките.

Това е първото събите, като голямото се очаква на Великден!

С традиционен кукерски карнавал ще отбележат Великден жителите на разложкото село Елешница. Кукерският фестивал в селото е уникален и с женското участие в него. Празникът тук се свързва и с пролетното пробуждане на природата. Подготовката за Кукерския фестивал продължава близо три месеца като това е най-дългоочакването събитие за местните хора, разказва един от организаторите.

Участнците в Маскарадния великднески фестивал се обличат в кукерски одежди, за да възвестят пролетното пробуждане на природата и възкресението на доброто у хората, разказват местните хора. На този ден жителите на разложкото село показват най-хубавите си носии и маскарадни костюми. На връх Великден в селото се събират кукери и от съседните градове. "Ако световното първеноство на кукерството е в Перник, значи европейското е в Елешница, смята местният жител Иван Стамберов. Атракция по време на Кукерския карнавал е и традиционното надсвирване и надиграване. Това е една невероятна феерия от звуци, костюми и багри. Най-българското нещо, което може да се види на Великден е в с. Елешница, споделя Иван Стамберов.
No comments

Реклама

Заснемане на кукери