Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-ПОЛЕЗНОТО

latest

Запалване на ритуалния огън за "Сурова" в село Садовик

Запалване на ритуалния огън за "Сурова" в село Садовик през 2024 година ще се състои на 13-ти януари, от 21 часа. Всяка година в ...


Запалване на ритуалния огън за "Сурова" в село Садовик през 2024 година ще се състои на 13-ти януари, от 21 часа.

Всяка година в нощта на 13 срещу 14 януари сурвакарската група на Садовик посреща гости от близко и далеч за празника “Сировичкаре от векове”. Площадът е добре осветен, озвучен и обезопасен за момента на запалване на кладата за “Сурва”. Атмосферата се допълва от интересна чешма, която с течение на времето изгубила блясъка си, е реновирана тази година от сурвакарската група на селото. Тази година от 21:00 часа ще започне местният сурвакарски празник “Сировичкаре от векове”. Домакините от сурвакарската група на Садовик са поканили кукерските групи на елинпелинското село Лесново и софийското село Нови хан, както и сурвакарските групи на пернишкото село Дивотино, земенското село Мурено и брезнишките села Конска, Ребро и Банище. Досега на площада в селото са се събирали най-много 4 групи, заедно с домакините, а тази година групите ще бъдат 8.

По традиция сурвакарите навлизат  с горящи факли на площада от три страни се събират около кладата, където се изпълнява  ритуален танц. Атрактивни сурвакари палят кладата с помощта на факлите. След като пламъците от кладата се издигнат на височина около 3 – 4 метра, шумна и цветна заря привлича погледите на публиката и сурвакарите към небето над селото.






No comments

Реклама

Заснемане на кукери