Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-ПОЛЕЗНОТО

latest

Международен фестивал на кукерските и маскарадни игри “Кукове” ще се проведе на 9 и 10 февруари

  Всяка година през последните петък и събота преди Заговезни по католическия календар, в гр. Раковски се провежда Международен фестивал на ...

 

Всяка година през последните петък и събота преди Заговезни по католическия календар, в гр. Раковски се провежда Международен фестивал на кукерските и маскарадни игри “Кукове”. Градът членува във Федерацията на европейските карнавални градове /FECC/ и по време на фестивала освен кукерите, които идват от всички краища на страната, гостуват и състави от Сърбия, Гърция, Румъния, Ирландия, Македония, Хърватска. Тази най-масова проява обикновено регистрира около 1500 участници.


Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове-Раковски” е вторият по големина фестивал след Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” в гр.Перник. Той се организира ежегодно петъка и съботата преди „Великденските заговезни” и е едно от най-колоритните събития в общината. Обичаят е свързан с „хамкането на халвата”. Фестивалът се заражда спонтанно от група младежи, които участват в танцовия състав при читалище „Св.св.Кирил и Методий” гр.Раковски. През 1995г. те организират кукерско шоу в центъра на града, предхождано от техните предци, които обикаляли по домовете. От 2000 година фестивалът финансово се поема от Общината като се организира първият регионален фестивал на маскарадните игри. От 2002 година след финансиран проект на НЧ”Св.св.Кирил и Методий” гр.Раковски от Министерство на културата, фестивалът в града прераства в национален, а от 2003 година той вече е със статут на Международен фестивал. Традиционно участниците достигат около 2000 човека от всички райони на България и гости от Румъния, Словения, Сърбия, Македония, Ирландия, Гърция.



Тази година събитието ще се проведе на 9 и 10 февруари!


Следете събитията, свързани със СУРВА, с КУКЕРИ, от тук!

No comments

Реклама

Заснемане на кукери