Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-ПОЛЕЗНОТО

latest

Ясно е кога ще се проведе фестивал "Сурва" 2024 в град Перник!

Ясно е кога ще се проведе фестивал "Сурва" 2024 в град Перник!  Едно от най-популярните български събития, събиращо хора от цял св...Ясно е кога ще се проведе фестивал "Сурва" 2024 в град Перник! 

Едно от най-популярните български събития, събиращо хора от цял сват  ще се проведе в периода 26 - 28 януари 2024 г.

Фестивалът Сурва в Перник - история и настояще


Фестивалът Сурва в Перник е най-големият и най-авторитетен фестивал на маскарадните игри в България и на Балканите. Той се провежда ежегодно в края на зимата, обикновено в началото на февруари, и събира хиляди участници и зрители от цял свят.


История


Традицията на маскарадните игри в Перник датира от дълбока древност. Първите сведения за тях датират отпреди 1000 години. Според народните вярвания, тези игри са били предназначени да прогонят злите сили на зимата и да посрещнат пролетта.


През 1965 г. Йордан Николов, служител в Окръжния съвет по култура в Перник, предлага да се създаде фестивал, който да популяризира тази традиция. Първото издание на фестивала се провежда през 1966 г. и в него участват само 10 групи от различни краища на България.


С течение на времето фестивалът се разраства и се превръща в едно от най-значимите културни събития в България. През 1985 г. той получава международен статут и в него започват да участват и групи от чужбина.


Настояще


Днес фестивалът Сурва е един от най-популярните туристически фестивали в България. Той се провежда в продължение на три дни и включва богата програма от събития, сред които:


Дефилета на маскарадните групи из центъра на Перник;

Конкурси за най-добра маска, костюм и хореография;

Фестивален пазар, на който се представят традиционни занаяти и продукти;

Разнообразни концерти и представления.

В фестивала участват над 100 маскарадни групи от България и чужбина. Те представят различни видове маски и костюми, които са характерни за различните региони на страната.


Фестивалът Сурва е важно събитие за съхраняване и популяризиране на българската фолклорна традиция. Той е възможност за българи и гости от цял свят да се запознаят с една от най-ярките и колоритни прояви на българската култура.


Влияние


Фестивалът Сурва има значително влияние върху развитието на българската култура. Той допринася за популяризирането на българските традиции и обичаи в страната и чужбина. Фестивалът също така стимулира развитието на традиционните занаяти и изкуства.


Фестивалът Сурва е важен фактор за развитието на туризма в Перник. Той привлича хиляди посетители от цял свят и допринася за икономическото развитие на града.


Заключение


Фестивалът Сурва е едно от най-значимите културни събития в България. Той е важен за съхраняването и популяризирането на българската фолклорна традиция и има положително влияние върху развитието на българската култура и туризма.

No comments

Реклама

Заснемане на кукери