Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-ПОЛЕЗНОТО

latest

Сурва в Перник е традиционен български фолклорен празник, на който кукери и сурвакари взимат участие

  Сурва в Перник е традиционен български фолклорен празник, който е известен с богатата си музикална и танцова програма. Ако сте в търсене н...

 


Сурва в Перник е традиционен български фолклорен празник, който е известен с богатата си музикална и танцова програма. Ако сте в търсене на песни, които биха били подходящи за Сурва в Перник, ето пет заглавия, които може да добавите към своята плейлист:


"Сурва-ракия" - изпълнител: Тракия Фолк

"Сурвачка ръченица" - изпълнител: Българска народна музика

"Сурвай, сестро Сурвай" - изпълнител: Хор "Шарлота"

"Сурвай, Бабо" - изпълнител: Тракийска зора

"Сурва кара кирка" - изпълнител: Оркестър "Златни ритми"

Тези песни са подходящи за настроение на празника и съчетават традиционни български мелодии със специфичната енергия на Сурва в Перник.



Сурва е най-голямото традиционно кукерско световно събитие, което се провежда в Перник, България. Това уникално събитие привлича хиляди посетители от цял свят и е известно със своята древна история и невероятна енергия. Нека разгледаме историята на Сурва Перник и как той се превърна в един от най-важните културни събития в България.


Историята на Сурва Перник започва през древността, когато траките, първите известни жители на територията на днешна България, празнували победата си над зимата и добивът на нови реколти. Те провеждали ритуали и обреди с маски и костюми, които представлявали животни, символи на плодородие и защитни сили.


През времето, обичаите се запазили и развили в различни форми, включително кукерството. Кукерите са мъже, облечени в ярки костюми и носещи страшни маски, които изпълняват ритуали и танци, с цел да изгонят злите духове и да привлекат плодородие и благополучие за следващата година.


През 20-и век, Сурва Перник се превърна в официален фестивал, който ежегодно се провежда през последните дни на януари и първите дни на февруари. Фестивалът привлича хиляди участници и посетители от цялата страна и от чужбина.


В рамките на Сурва Перник се провеждат различни събития и изпълнения. Връхлетяването на празника е голям парад, в който участват десетки групи кукери от различни населени места в България и от чужбина. Те се състезават за награди и впечатляват публиката със своите впечатляващи костюми, маски и изпълнения.


Освен парада, Сурва Перник предлага и много други събития и забавления. Посетителите могат да се насладят на фолклорни концерти, изложби на народно изкуство, работилници по традиционни занаяти и майсторски класове по изработка на кукерски костюми и маски.

Очаквайте скоро подробна информация за Surva Pernik 2024 

No comments

Реклама

Заснемане на кукери