Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-ПОЛЕЗНОТО

latest

Лумнаха огньовете на Сурва в Пернишко!

Огънят на Сурва бе запален и в Батановци, където среща си дадоха няколкостотин пазители на традицията от Сурвакарската група на Батановци, С...

Огънят на Сурва бе запален и в Батановци, където среща си дадоха няколкостотин пазители на традицията от Сурвакарската група на Батановци, Станчинарската група на кв. Дълбошница- Петрич, Бабугерската група от град Банско, Сурвакарската група от с. Копаница, Сурвакарската група на с. Ноевци.




Сурвакарската група на квартал „Църква” представи обичая „Сурва” и запалиха сурвакарския огън квартала. 
Гости на празника бяха сурвакарската група от кв. „Гниляне”, гр. Нови Искър. За доброто настроение на жителите на кв. Църква се погрижи Фолклорен ансамбъл „Български ритми” при НЧ „Просвета - 1909 г.”, кв. Църква.

И тази година на Сурва в Ярджиловци над 150 пазители на традицията запалиха сурвакарския огън и сътвориха зрелищен празник. Грохот на звънци и хлопотари, събра стотици преди читалището в селото.


Сурвакарите от с. Люлин и тази година спазиха традицията и звънците огласиха селото.


В духа на древната традиция бе запален сурвакарският огън в село Мещица. Автентичният обичай слага началото на маскарадните игри и обиколката на  къщите в селото на следващия ден – 14 януари.



Снимки: https://www.facebook.com/survafest

No comments

Реклама

Заснемане на кукери