Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-ПОЛЕЗНОТО

latest

Двадесет и девета научна конференция по повод фестивала „Сурва“ организира Регионалният исторически музей в Перник

Двадесет и девета научна конференция по повод Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ организира Регионалният исторически музей...



Двадесет и девета научна конференция по повод Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ организира Регионалният исторически музей (РИМ) в Перник, съобщи за БТА д-р Десислава Миланова – уредник към институцията.

Тазгодишната тема, отново избрана след дискусия между участниците в миналогодишното ѝ издание, е: „Маскарадът и локалната общност“.

Заявени за участие във форума са 16 доклада и 19 участници. Научен ръководител на конференцията ще бъде проф. днк Васил Марков – преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски“ Благоевград. Той ще представи темата за сакрализирания образ и локалната общност по материали от мегалитни светилища. Модератор на събитието ще е д-р Десислава Миланова от РИМ – Перник.

Миланова коментира, че темата на научния форум тази година е по-широко формулирана, фокусирайки се върху ролята на хората, които не участват в маскирането, но помагащи за запазването и съхраняването на традицията. Някои от разработките са свързани с философията, хореографията, куклотерапията и др.

Изследвания и научни обобщения в областта на маскарадните игри ще представят учени, изследователи и музейни специалисти предимно от страната. Сред тях са Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ – БАН), СУ „Св. Климент Охридски“, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, ЮЗУ „Неофит Рилски“, музеите в Попово и Плевен. Участие в програмата ще вземе и проф. Бата Васич от Нишкия университет в Сърбия.

Докладчиците в конференцията ще получат сборника с научни доклади от провелата се миналата година конференция на тема: „Маски, фестивали, музеи“ и том трети на „Известия на РИМ – Перник“, издаден през ноември м.г.

Научният форум „Маскарадът и локалната общност“ ще бъде открит на 26 януари в Конферентната зала на РИМ – Перник




Формуляр за участие: https://museumpernik.com/wp-content/uploads/2023/12/Application-2024.docx

No comments

Реклама

Заснемане на кукери