Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-ПОЛЕЗНОТО

latest

Запалване на ритуален огън и сурвакарски игри предстои в село Пиперков Чифлик

Във вечерта на 13-ти и ноща срещу 14-ти януари 2024 година ще лумне сурвакарския огън, за да прогоним злите сили през тъй наречените мръсни ...

Във вечерта на 13-ти и ноща срещу 14-ти януари 2024 година ще лумне сурвакарския огън, за да прогоним злите сили през тъй наречените мръсни дни (от Коледа до Водици) и да посрещнем новата година по Стар стил. 

Съществена роля тази вечер има пречистващата сила на огъня. И затова колкото кладата е по-голяма,  толкова по-далече ще избяга злото. Основната функция на кукерските игри е за пречистване и ново начало настъпващо с идващата година. Начало, което да донесе здраве и плодородие, предпазване на засетите вече посеви и потомства на човека от природни бедствия и зли сили, както и да дадат по-голяма живителна сила на земята.   Преобразени със своите маски и костюми, кукерите влизат в контакт със свръх естественото, обладават нови сили, пренареждат и уравновесяват обществото и природата. 

Отново на гости ще ни бъдат наши приятели от сурвакарските джамалдийски групи на с. Слокощоца, с. Ябълково, с. Гирчевци, с. Жабокрът и с. Джерман 

 Поради увеличаващия се ежегодно интерес  и недостатъчното място, събитието тази година ще се проведе в училищния двор на селото, не както до сега в  центъралната част. 

Начало на празника ще бъде поставено от  Фолклорната програма след 18:00 часа от танцови състави. 

Запалване на огнената клада и сурвакатските игри ще започне от 20:00 ч.

   

Събитието е организирано от: "Кукерската група - Пиперков Чифлик 2013" и Кметство Пиперков Чифлик









No comments

Реклама

Заснемане на кукери