Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-ПОЛЕЗНОТО

latest

Кукерски фестивал в село Елешница

Днес стотици жители и гости на село Еленица празнуваха Великден, но някои с кукерски носии!  Кукерски фестивал в село Елешница: Защо се праз...


Днес стотици жители и гости на село Еленица празнуваха Великден, но някои с кукерски носии! 

Кукерски фестивал в село Елешница: Защо се празнува на Великден?

По традиция всяка година на площада на село Елешница се събриат хиляди, облечени в носии и  кукерски костюми. Според кмета на Елешница – Владимир Фръндев участниците тази година са около 600 души. „Трите махали в селото се надиграха, представяйки впечатляващи костюми.  
„От нашите деди е останала традицията да се прави кукерски празник в първия ден на Великден. Това означава, че на този ден ние гоним злите духове и събуждаме пролетта“, разказва Васко.

Великден в село  Елешница – празник, в който, пречистени и благословени, всички – и зрители, и участници, поемат по-добри към пробуждаща се пролет!

Припомняме, че преди две седмици се проведе и т.нар. раздрънкване, където стотици кукери прозвъниха звънците на кукерските си костюми.

Село Елешница - това е мястото, където с настъпването на пролетта се провежда и кукерсти фестивал, точно на Възкресение Христово.

Уникални са и писаните яйца на селото, които се боядисват с восък и специална техника, като традицията се предава през поколения. „Боядисването започва в четвъртък, като първото яйце трябва да е червено. Използва се специална писалка, с която се шари яйцето докато е топло. След това се слага в боята“, сподели Даниела Шаркова, добавяйки, че рисуването отнема много време. След боята, яйцата се поставят върху скара на печката, за да падне излишният восък. После те се почистват и се лъскат с олио.

Събитието в с. Елешница се провежда около Великден, правейки традиционния си Кукерски карнавал. И трите махали: Плаж махала, Гуджилец и Средна махала се стичат в центъра на селото, за да покажат какво са подготвили. Кукерски костюми, пера, красиви носии – подготовката за карнавала започва месеци преди Великден.

На Възкресение Христово жителите на селото отбелязват Кукерски карнавал с. Елешница. Всяка година на първия ден на Великден в селото се провежда кукерски карнавал. Със специални ритуали и обреди местните хора гонят злите духове от старата година, за да е плодотворна новата. Кукерски карнавал в с. Елешница се свързва още с пролетното пробуждане на природата.

Припомняме, че всяка година навръх Великден кукери гонят злите духове с традиционни обреди, карнавални маски и облекла, тъпани, музика и танци. Село Елешница в община Разлог е единственото в Югозападна България, където съществува традицията да се организира кукерски фестивал на Великден. Хилядно множество от местни хора и гости се събираха в уникалното кукерско шествие, с което започваше общоселският празник в първия ден след Възкресение Христово.

Маскирани мъже, жени и деца се наричат за здраве и берекет и прогонят злото. В Кукерски карнавал с. Елешница участват кукерските групи от трите махали в селото Te показват най-красивите носии, най-хубавите си костюми, най-интересните си сценки. Обичаят е предаван от поколение на поколение и е съхранен от местните хора.

Според традицията, както разказват местните, това се прави на Великден, защото от този християнски празник винаги е бликала вярата и надеждата за сполука, здраве и плодородие, за пролетно обновление и възраждане.

Кукерите се готвят за Кукерски карнавал с. Елешница няколко месеца, веднага след големите новогодишни фестивали в Разлог, Банско, Перник, Симитли.

В село Елешница могат да се видят едни от най-хубавите костюми от кожи, които се оценяват по- дългия и гладък косъм. Преди да се съберат на площада, където е центърът на общоселското празненство, участниците в маскарада обикалят селото, за да прогонят злите духове и зимата. За да възвестят пролетното пробуждане на природата и възкресението на доброто у хората.

Както всяка година Кукерски карнавал с. Елешница завършва с празничен концерт и връчване на различни награди за колективни и индивидуални отличия – за най-атрактивна група, за най-многобройна група, за най-възрастен и най-малък кукер, за най-добра мъжка народна носия и за най-добра женска носия.

Тази традиция в селото е от незапомнени времена. Прекъсвана е за известно време преди промените през 1989 г., когато отново е възродена. Кукерски карнавал с. Елешница е уникален и с женското участие в него.







No comments

Реклама

Заснемане на кукери