Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-ПОЛЕЗНОТО

latest

Великден - кукери в село Елешница

 Великденски кукерски КАРНАВАЛ предстои в село Елешница „Кукерите в Елешница: древна традиция и уникален начин за празнуване на Великден“ Съ...

 Великденски кукерски КАРНАВАЛ предстои в село Елешница

„Кукерите в Елешница: древна традиция и уникален начин за празнуване на Великден“

Събитието ще се проведе на 5 май 2024 (неделя) година на площада в селото!

В ранното утро на Великден атрактивни кукерски групи – с игри и заклинания прогонват злите духове, „събуждат” природата и доброто у хората. Уникалният карнавал привлича традиционно хиляди местни и чужди гости, не само за да отпразнуват по различен начин Великден, но и да приемат частица от духовната енергия на един празник, благословен от красотата на традицията и богатството на народния гений. Празникът датира от 13-14 век. Възрастните разказват, че кукерското шествие се е „пренесло” по Великден, защото тукашните мъже – прочути майстори строители, работели по всички краища на страната и по Великден се прибирали, за да помогнат на семействата си за засаждане на нивите.
   С пролетното пробуждане на природата са свързани кукерските карнавални игри в Елешница, което е единственото населено място в България, където Възкресение Христово се отбелязва по уникален начин.

  
  Площадът на Елешница и тази година ще се обгърне от зрителите, а над 500 участници от трите махали от четиримесечни бебета до 90 годишни го превръщат в арена на атрактивни скечове, на надиграване и надсвирване. 
  От три страни заприиждат махалите, но преди това сцената окупират талантливите самодейци. 
   И тръгват! Все хубави, подредени, нагиздени - като за Великден! „Мирести чупи, мирести мануки и гомаре, фного гомаре, с носии и кожи.” Или, преведено от атрактивния мащровски диалект на Елешница: 
    Убави моми, хубави невести и много ергени!

      Карнавалните шествия се водят от млади майки с няколкомесечни бебета –бъдещето на селото, следвани и „охранявани” от страховити  кукери, след тях – групата на артистите и се нарежда неизменно пъстрото, красивото, темпераментно елешнишко хоро!
 Всяка хоро – от по стотина души! 
   И площадът заиграва – кукерите демонстрират страховитите кожи, „артистите” играят своя театър, зурните свирят, тъпаните думкат - плътно до водача на хорото, който върти  пушето и води хорото от гиздави моми и ергени, мъже и жени, деца. 
  И карнавалът те прегръща, прави те част от „събуждането” на природата!  А тази феерия от звуци, багри, ритми провокира сетивата и сърцето заиграва...
  Великден в Елешница – празник, в който, пречистени и благословени, всички – и зрители, и участници, поемат  по-добри към пробуждаща се  пролет! 

No comments

Реклама

Заснемане на кукери