Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

НАЙ-ПОЛЕЗНОТО

latest

В село Елешница празнуваха Кукерски Великден

Кукери прогониха злите духове в село Елешница  Любопитно за село Елешница е, че кукерският празник там се провежда на първия ден след Великд...

Кукери прогониха злите духове в село Елешница 

Любопитно за село Елешница е, че кукерският празник там се провежда на първия ден след Великден и в него участват масово и маскирани жени. Всяка година на Великден в Елешница се гонят злите духове от старата година с традиционни обреди, карнавални маски, много музика и танци. Празникът се свързва и с пролетното пробуждане на природата. 

Подготовката за Кукерския фестивал продължава близо три месеца като това е най-дългоочакваното събитие за местните хора. 

Атракция по време на Кукерския карнавал е и традиционното надсвирване и надиграване. Това е една невероятна феерия от звуци, костюми и багри.

По традиция на всеки Великден кукерите от селото, придружени от пременени в народни носии мъже, жени и деца, правят празника единствен и неповторим. 

Елешничките кукери са най-късните в страната, тъй като кукерските и маскарадни игри се провеждат в първите две седмици на януари.

Селският площад се изпълни с кукери и зрители, дошли от цяла България, и така всяка година!

Кукерският празник в Елешница започва по традиция с разрънкане, като участнците в маскарадния  фестивал се обличат в кукерски одежди, за да възвестят пролетното пробуждане на природата и възкресението на доброто у хората, разказват местните хора.






No comments

Реклама

Заснемане на кукери